Protesernes og mundhulens renholdelse:
Ligesom de naturlige tænder skal plejes med grundig tandbørstning samt regelmæssige tandlægebesøg - ligeså vigtigt er det at opretholde en optimal mund- og protesehygiejne.

Protesen skal børstes grundigt 2 gange om dagligt (morgen og aften). Skyl protesen efter hvert måltid. Til rengøring af protesen kræves en god protesebørste, der kan nå ind i alle krinkelkroge. Der kan let sætte sig madrester eller plak (sidstnævnte er hvidlige belægninger på protesens yder- og især inderside). Hvis ikke man får fjernet madrester og plak - kan man risikere, at få en svampeinfektion i mundhulen.

Har man del-protese (en såkaldt unitor - som er et støbt stålstel med bøjler) kræver denne omhyggelig rensning under bøjlerne - samt ekstra grundig tandbørstning af de bøjlebærende tænder. Det er en skrøne, at bøjler "gnaver de naturlige tænder i stykker".

"Tryklåse" (guldrodkapper eller andre "tryklås-anordninger") på de naturlige tænder skal også børstes omhyggeligt ellers kan det ende med parodontose (de løse tænders sygdom) - og det vil være ærgeligt, at miste en tandrod eller to med "tryklås". De er ligeså vigtige for protesens evne til at sidde fast - som de naturlige tænder er til at fastholde en protese med bøjler. Implantater kræver også omhyggelig rensning. Brug gerne elektrisk tandbørste til rensning af disse.

Til børstning af protesen kan anbefales evt. alm. håndsæbe og en god protesebørste. Husk ligeledes at børste gummer og især ganen. Her er en blød tandkødsbørste at foretrække og man må gerne anvende tandpasta til at børste gummer og gane med. Det giver en frisk smag i munden.

Læg proteserne i vand om natten. Gummer og gane har godt af at "hvile" og der kommer ilt til slimhinderne i munden. Protesen er fremstillet i acryl og dette materiale "lukker" hermetisk for iltadgang til proteseunderlaget.

Skader i mundhulen efter uheldig belastning af en ikke veltilpasset protese, ses desværre for ofte. Mange af de skader vi konstaterer, kræver operativ behandling - inden en ny tandprotese kan fremstilles.

HUSK det er bedre at forebygge end at helbrede. Derfor er det vigtigt, at få efterset protesen mindst en gang årligt.

Klinikken anbefaler kontrol af proteser mindst en gang årligt.